Recepten met StepaMix

Algemene informatie:
De aangegeven hoeveelheden StepaMix zijn richtlijnen en kunnen naar eigen smaak wat aangepast worden. De aangegeven hoeveelheden zijn in meestal in gram, waarbij 1 g StepaMix overeenkomt met ± 1 g suiker. In vele gevallen kan men minder gebruiken. Met glycerine (=glycerol) bedoelen we glycerine geschikt voor voeding (99,5 % zuiver). Bij sommige gerechten suggereren we het gebruik van glycerine. Dat is o.a. nuttig om na invriezen de gerechten voldoende vochtig te houden (bv. voor cake of wafels). De juiste hoeveelheden moeten nog worden nagegaan en ev. aangepast.

Informatie confituren:
Afhankelijk van de gebruikte vruchten bevatten deze confituren tussen 50 en 100 Kcal (= 210 – 420 kJ) per 100 g.

Informatie IJscrèmes:
Elk recept gaat uit van het gebruik van een ijsmaschine (bv. Solis Gelateria pro touch).
Ijscrème: hoeveelheden zijn gegeven voor ± 1 liter ijs. U kan de ijscrème maximaal 1 week bewaren in een luchtdicht bakje geschikt voor de diepvriezer. We voegen een beetje glycerine voor voeding toe om het vriespunt te verlagen zodat u de ijscrème gemakkelijker kan scheppen als hij uit de diepvriezer komt. De hoeveelheid glycerine moet nog beter uitgetest worden voor alle soorten ijscrème.
Lepeltest: om te testen of het ijs de juiste consistentie heeft, dompelt u er een houten lepel in. Als u de lepel uit het mengsel haalt, moet er een zichtbaar spoor achterblijven als u er met uw vinger over gaat.

Dessert met mascarpone – door Mia Geuns

Ingrediënten

  • 50 g braambessen
  • 50 g blauwbessen
  • 50 g frambozen
  • 50 g rode bessen
  • 200 g mascarpone
  • 1 potje yoghurt
  • Enkele druppels vanille aroma (eventueel)
  • 2 eetlepels StepaMix
  • 4 muntblaadjes

Uitvoering

De mascarpone, yoghurt en StepaMix goed onder mekaar kloppen met een garde en voeg de vanille toe. Meng het fruit. Doe de helft van het fruit in glaasjes. Schik daarna het mengsel van mascarpone erover en daarop kan u als versiering het overige fruit toevoegen. Garneer met muntblaadjes. Smakelijk!


Taart met Kiwiconfituur – door Lut Desair

Ingrediënten

  • CONFITUUR:
    • 300 g kiwibessen
    • 1 banaan
    • StepaMix
  • TAARTBODEM
    • 4 eieren
    • 100 g boter
    • 50 g koolzaadolie (olie voor hoge temperatuur)
    • 200 g zelfrijzende bloem
    • 100 g StepaMix
  • TAARTVULLING
    • 250 g volle kwark
    • 250 g mascarpone
    • 200 g room
    • 1 sinaasappel
    • 1 citroen
    • 3 blaadjes gelatine
  • DECORATIE (evt.)
    • Blauwbessen
    • Rode bessen
    • Aardbeien

Uitvoering

Kiwibessen met schil koken, doorsteken en vermengen met 1 banaan + StepaMix naar believen.
Boter en olie mengen met StepaMix; eidooiers toevoegen, alsook bloem en geklopt eiwit; goed mixen en giet het mengsel in 2 springvormen en bak op 180 °C gedurende 30 min. Na afkoeling de taartbodem in de springvorm leggen.
Eerst de taart bedekken met kiwi-confituur; daarna een mengsel maken van 250 g volle kwark, 250 g mascarpone en 200 g room. Stepa sweet naar believen toevoegen. Sap en “zeste” (geraspte schil) van 1 sinaasappel en 1 citroen en 2 blaadjes gelatine toevoegen. Alles in de vorm gieten en laten opstijven in de frigo.

AFWERKING
Kiwi-confituur mengen met 1 blaadje gelatine, een weinig laten afkoelen en uitstrijken over de taart.

Alternatief: decoratie met blauwbessen, rode bessen, aardbeien. Smakelijk!


Chocopasta – door Carine Clerbout

Ingrediënten

  • 1 koffielepel Stepa-mix (afgestreken)
  • 1 theelepel lauw water
  • ± 75 g donkere chocolade zonder toegevoegde suiker
  • ± 100 g kokosolie  (of een andere vetstof)

Uitvoering

De StepaMix mengen met het water tot het goed opgelost is en er geen klonters meer zijn. De chocolade smelten au bain-marie; de opgeloste StepaMix bij de chocolade mengen. De kokosolie bij het chocolademengsel voegen en goed roeren tot het een homogeen mengsel wordt.

Tips i.v.m. gebruik van kokosolie – een gezondere oliesoort!

– Probeer zoveel mogelijk extra verwarmen te vermijden maar indien de kokosolie te vast blijft om er goed onder te kunnen mengen dan kan je het mengsel eventueel nog een beetje in het warme water van de bain-marie zetten tot het beter oplost. 

– De vastheid van kokosolie hangt vooral af van de omgevingstemperatuur, in de zomer en op kamertemperatuur kan die zelfs lopend worden! 

– Bewaar je de kokosolie in de frigo of in een koele berging; zet die dan een uurtje vooraf op gewone kamertemperatuur

– Schep de kokosolie er in kleine schepjes bij en niet in 1 grote blok! Want dan duurt het veel langer tot hij opgelost is.

Varianten:

– Met de hoeveelheden en verhoudingen van Stepa-mix – chocolade – vetstof kan je naar eigen smaak met de hoeveelheden gaan spelen waardoor de smaak wat anders wordt. Van zoeter, meer chocoladesmaak – wat smeuïger – enz…

– Je kan op het einde ook gemalen nootjes/ kleine stukjes chocolade / kleine stukjes speculoos/ enz… toevoegen. Let wel dat het mengsel niet meer warm mag zijn als je dit toevoegt!


Chocopasta met cacaopoeder

Ingrediënten (voor ± 230 g)

  • 15 à 20 g cacaopoeder
  • 50 g boter vloeibare boter om te braden en bakken
  • 35 g StepaMix en 10 g glycerine
  • Snuifje zout (optioneel)
  • 100 ml water of melk
  • 20 g aardappelzetmeel
  • 50 mg kaliumsorbaat (mespunt)

Uitvoering

Voeg het water, glycerine en StepaMix samen en mix zodat alles goed oplost. Verwarm zachtjes en voeg onder het mixen het cacaopoeder toe en daarna de zachte gesmolten boter. Om de choco stijver te maken voegt u 15 à 20 g aardappelzetmeel toe. Mix alles met een staafmixer. Eventueel kan u een snuifje zout toevoegen juist voor het mixen. Om de choco langer te bewaren moet u een ± 50 mg (een mespuntje) kaliumsorbaat toevoegen. Laat goed afkoelen en bewaar in de frigo.

Als u de choco te bitter vindt, gebruik dan minder cacaopoeder.


Chocopasta op basis van kikkererwten – door Luut Nolens

Ingrediënten (voor ± 450 g)

  • 250 g kikkererwten uit bokaal
  • 12 g zonnebloemolie
  • 75 g StepaMix
  • 60 g plantaardig vet (Planta)
  • 25 g cacaopoeder (Van Houten)
  • 30 g havermelk (zonder suiker)
  • 1 tl honing

Uitvoering

Cacaopoeder samen met 50 g StepaMix en de havermelk roeren tot een gladde massa. Eén theelepel honing toevoegen. Planta smelten en mengen met de zonnebloemolie. Kikkererwten mixen en alles al roerend tezamen voegen. Het kikkererwtensap en 25 g StepaMix opkloppen tot schuim. Alles dan tezamen opkloppen, in potjes doen, afsluiten en 4 uur in de koelkast laten opstijven.


Chocopasta op basis van rode biet – door Luut Nolens

Ingrediënten (voor ± 390 g)

  • 250 g voorgekookte rode biet
  • 50 g StepaMix
  • 50 g plantaardig vet (Planta)
  • 25 g cacaopoeder (Van Houten)
  • 10 g havermelk (zonder suiker) ofwel 10 g amandelmelk (glutenvrij)
  • 1 el water
  • 1 tl limoensap

Uitvoering

Rode biet fijnsnijden en mixen tot een gladde massa. Planta smelten en mengen met de StepaMix en cacaopoeder. Ev. 1 el water toevoegen; dan 1 tl limoensap toevoegen en alles minstens 3 min goed mengen. In potjes doen, afsluiten en 4 uur in de koelkast laten opstijven.


Chocohazelnootpasta met cacaopoeder

Ingrediënten (voor ± 240 g; 335 Kcal – 1406 kJ per 100 g)

  • 15 g cacaopoeder
  • 50 g vloeibare boter om te bakken en braden
  • 35 g StepaMix
  • 20 g glycerinemonostearaat (GSM)
  • 100 ml water (of melk)
  • 20 g hazelnootmeel
  • 0.6 g agar-agar
  • 20 g aardappelzetmeel
  • 1.5 g kaliumsorbaat

Uitvoering

Verwarm de StepaMix en het water (of melk) onder roeren. Voeg GSM toe alsook de vloeibare boter, telkens onder goed roeren en zachte verwarming. Voeg onder roeren ook het hazelnootmeel toe evenals het kaliumsorbaat. Voeg onder stevig roeren het cacaopoeder toe. Dan volgt de agar en als laatste voegt men het aardappelzetmeel toe. Laat nog een minuut verder opwarmen onder roeren. Breng alles over in geschikte potjes en laat afkoelen.


Quatre Quart Cake

Ingrediënten

  • 200 g StepaMix
  • 200 g zachte boter
  • ±20 g glycerine
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 200 g eieren (d.i. 4 middelgrote)
  • Een snuifje zout

Uitvoering

1) Meng eerst de StepaMix met de boter en glycerine. Voeg vervolgens het zout en twee eieren toe en daarna de helft van de bloem. Voeg de laatste eieren toe alsook de resterende bloem. U moet een homogeen en luchtig deeg krijgen.

2) Meng het deeg goed met een elektrische klopper en blijf lang genoeg mengen telkens wanneer u een ingrediënt toevoegt.

3) Giet het deeg in een met boter ingevette springvorm waarvan de bodem is bedekt met bakpapier. Laat 30 minuten bakken in een op 150 °C voorverwarmde oven. Neem de cake na 5 minuten uit de vorm en laat afkoelen op een rooster (ongeveer 45 min baktijd voor een cakevorm).

4) U kunt uw quatre-quarts cake op verschillende manieren een persoonlijke noot geven: met sinaasappel- of citroenschil, stukjes chocolade of pure cacao, stukjes appel of peer (met kaneel), stukjes abrikoos of perzik, gekonfijt fruit, rozijnen, enzovoort.


Bananencake – door Nelly Cox

Ingrediënten

  • 125 g bloem voor patisserie (of Speltbloem)
  • Zakje bakpoeder (15 g)
  • 10 g (Cacaopoeder) of ev. 25 g zwarte chocolade zonder suiker
  • 2 eieren
  • 65 g gesmolten boter
  • 30 g StepaMix, waaraan 30 ml water werd toegevoegd zodat cellulose kan zwellen
  • 30 g glycerine
  • Plet 3 rijpe bananen zeer fijn
  • 1 tl vanille-extract (of 3 buisjes vanille-extract)

Uitvoering

1) Oven voorverwarmen op 180 °C, bakblik invetten

2) Zeef de bloem, bakpoeder en cacao in een grote kom.

3) Smelt de chocolade indien u niet met cacao werkt

4) Klop de eieren en meng ze met de boter, voeg de glycerine toe, en dan met de rest van het mengsel met bloem, geplette bananen, het vanille-extract en het cacaopoeder (of de gesmolten chocolade). Voeg ev. een snuifje zout toe.
Bak 45 minuten in de oven op 180 °C.


Kokoscake

Ingrediënten

  • 125 g bloem voor patisserie (ofwel ev. Speltbloem)
  • Zakje bakpoeder (15 g)
  • 60 g kokosmeel
  • 4 eieren
  • 65 g gesmolten kokosvet waaraan u ook 30 g glycerine toevoegt
  • 30 g StepaMix, waaraan 60ml water werd toegevoegd zodat cellulose kan zwellen
  • 1 tl vanille-extract (of 3 buisjes vanille-extract)
  • Rasp 1 of 2 appels en voeg deze brei toe aan het bakmengsel

Uitvoering

1) Oven voorverwarmen op 160 °C, bakblik invetten

2) Zeef de bloem, bakpoeder en kokosmeel in een grote kom.

3) Klop de eieren en meng ze met het gesmolten kokosvet, en dan met de rest van het mengsel met bloem, het vanille-extract en het kokosmeel en geraspte appels. Voeg ev. een snuifje zout toe.
Bak 45 à 60 minuten in de oven op 160 °C.


Appelcake

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 125 g StepaMix
  • 200 g vloeibare boter (Becel)
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 1 à 2 appels in blokjes gesneden en bestoven met bloem
  • Snuifje zout

Uitvoering

Deegklopper gebruiken (niet een garde). Eieren mengen met de boter. StepaMix mengen met de bloem en toevoegen bij het deeg. Appelstukjes eronder mengen en in een beboterde vorm doen. Afbakken op ± 170 °C gedurende 50 à 60 min. Controleer door met een spies in de cake te prikken.


Wafels (1)

Ingrediënten

  • 200 g StepaMix
  • 200 ml melk
  • 150 ml olie
  • 350 g boter
  • 25 g glycerine
  • 5 eieren
  • 1 pakje bakpoeder
  • 5 buisjes vanillesmaak
  • Snuifje zout
  • 500 g zelfrijzende bloem

Uitvoering

Los de StepaMix op in 200 ml melk en voeg de olie toe. Mix alles reeds voldoende. Voeg onder mixen de (gesmolten) boter toe, daarna de 5 eieren en 1 pakje bakpoeder en de buisjes met vanillesmaak. Voeg een snuifje zout toe en mix dit alles terwijl geleidelijk de bloem wordt toegevoegd.


Wafels (2)

Ingrediënten

  • 500 g zelfrijzende bloem
  • 375 g vloeibare boter (Becel)
  • 5 eieren
  • 25 g aardappelzetmeel
  • 2 flesjes vanillesmaak
  • 75 ml Becel olie
  • 75 ml melk
  • 200 g StepaMix

Uitvoering

Bloem, zetmeel en StepaMix ziften. Voeg StepaMix bij de melk en olie en goed kloppen met garde. Onder kloppen de vloeibare boter toevoegen. Voeg de eieren afzonderlijk toe en blijf kloppen. Geleidelijk de gezifte bloem en puddingpoeder toevoegen en roer het deeg om met een houten lepel. Bak de wafels en laat ze u smaken!


Hazelnootwafels

Ingrediënten

  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g StepaMix
  • 4 eieren
  • 100 g gemalen hazelnoten
  • 200 g bloem
  • 100 ml melk
  • VANILLEROOM
    • 250 g slagroom
    • 20 g StepaMix
    • 2 buisjes vanille-extract.

Uitvoering

Voeg de StepaMix toe aan de melk en mix met staafmixer. Voeg hieraan de gesmolten boter toe en mix alles goed door elkaar. Voeg dan de bloem en gemalen hazelnoten toe onder stevig mixen. Bak de wafels goudbruin.

Om de vanilleroom te maken mixt u de slagroom met de Stepamix en de buisjes vanille-extract.

Serveer de wafels warm met een beetje vanilleroom en vers fruit (bv. blauwe bessen, aardbeien…).


Frangipane-wafels – door Philomène Geuns

Ingrediënten

  • 250 g tarwebloem
  • 150 g amandelpoeder
  • 1 tl Bakpoeder
  • Zout
  • 300 g StepaMix
  • 200 g gesmolten boter
  • 4 eieren
  • 1 tl amandelextract

Uitvoering

Doe de bloem, amandelpoeder, snuifje zout en StepaMix in een grote kom en meng alles goed met een garde.

Voeg de gesmolten boter en de eieren toe alsook het amandelextract en meng tot een glad beslag. Dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm het wafelijzer en bak de wafeltjes goudbruin en smakelijk!


Frangipane-pannenkoeken met speltbloem

Ingrediënten

  • 250 g speltbloem
  • 150 g amandelpoeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • Snuifje zout
  • 300g StepaMix
  • 200 g gesmolten boter
  • 6 eieren
  • 500 ml melk
  • 1 tl amandelextract

Uitvoering

Doe de bloem, amandelpoeder, snuifje zout, melk en StepaMix in een grote kom en meng alles goed met een garde.

Voeg de gesmolten boter en de eieren toe alsook het amandelextract en meng tot een glad beslag. Dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

Bak de pannenkoeken en smakelijk!


Ricotta-Kwarktaart

Ingrediënten

  • 2 el sultana-rozijnen
  • 2 eetlepels sherry
  • 1 el warm water
  • 500 g ricotta
  • 250 g mascarpone
  • 150 g Stepamix
  • 4 grote eieren
  • Zeste van 1 sinaasappel en 1 citroen
  • 1 eetlepel fijngehakte gekonfijte citrusschil
  • 60 g pijnboompitten
  • Geroosterde rabarber

Uitvoering

Verhit de heteluchtoven tot 170 °C. Laat de rozijnen 10 min weken in een kommetje samen met de sherry en het warme water.

Bedek de bodem en wanden van een springvorm (23 cm diam) met bakpapier.

Doe de ricotta en mascarpone in een grote kom en zeef de Stepamix erbij. Klop alles goed door elkaar. Klop de eieren er één voor één bij.

Laat de rozijnen uitlekken en voeg ze toe aan het beslag, tezamen met de sinaas- en citroenzeste, alsook de schilfertjes van de geconfijte citrusschil en de helft van de pijnboompitten.

Breng alles over in de springvorm en versier met de overgebleven pijnboompitten. Bak de taart tussen 50 à 60 min in het midden van de oven totdat ze stevig aanvoelt (druk op de bovenkant). Laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast.

Zet dan de taart op een platte taartschotel en serveer met geroosterde rabarber.


Stepa Advokaat zonder suiker

Ingrediënten

  • 1 flesje vanillesmaak
  • 5 eierdooiers (N.B.: bevat ±35 g vet en 1 g cholesterol)
  • 200 gram StepaMix
  • ±50 mg kaliumsorbaat (kleine mespunt)
  • Ev. Snuifje zout
  • 75 gram alcohol 96 % (NOTA: eindconc. <15%)

Uitvoering

1) Vanille-extract mengen met de eierdooiers, alcohol en StepaMix.

2) Dit alles in een propere wekbokaal gieten.

3) Bokaal luchtdicht afsluiten.

4) Minstens 10 dagen wachten vooraleer de bokaal te openen en de advocaat met mate te consumeren.


Chocomelk

Ingrediënten

  • 1 liter (volle) melk, (haver-, kokos- of amandelmelk kan ook!)
  • 50 g  StepaMix!
  • 15 g  cacaopoeder

Uitvoering

Roer eerst de StepaMix in de melk zodat de cellulose water kan opnemen. Verwarm onder voortdurend roeren. Voeg dan het cacaopoeder toe en blijf goed roeren (of mixen) totdat alles goed is opgelost.

Schenk de chocolademelk in een mok en geniet!


Griesmeelpudding

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 100 g StepaMix
  • 75 g rijstgriesmeel

Uitvoering

Roer eerst de StepaMix door de melk zodat de cellulose erin kan zwellen. Verwarm onder voortdurend roeren. Voeg onder stevig roeren het rijstgriesmeel geleidelijk toe en laat even doorkoken. Voeg in potjes van 250 ml en laat afkoelen.

Variatie:
Mensen die gevoelig zijn voor lactose, kunnen in plaats van melk Soya-drank gebruiken, liefst met vanille om de eigen smaak van soya te beperken. Eventueel kan u een beetje water toevoegen en gebruik dan wat meer griesmeel. Voor de rest is de bereiding hetzelfde.


Aardbeienconfituur

Ingrediënten

  • 1 kg aardbeien
  • 250 ml water
  • 250 g StepaMix
  • 40 g Pec+ (2 zakjes)
  • 30 g aardappelzetmeel
  • 3 g agar-agar
  • 1,5 g K-Sorbaat (bewaarmiddel)

Uitvoering

Kook de StepaMix, water, K-sorbaat en Pec+ onder voortdurend roeren. Voeg dan de kleingesneden aardbeien toe. Kook het geheel en voeg onder roeren de agar en het aardappelzetmeel toe en kook het geheel nog ± 1 min. Breng de confituur over in confituurpotjes en laat afkoelen. Om een fijne confituur te bekomen kan u na koken alles goed mixen met een staafmixer.


Rode vruchtenconfituur

Ingrediënten

  • 1 kg rode vruchten
    • ± 300 g aalbessen
    • ± 200 g zwarte bessen
    • ± 200 g blauwe bessen
    • ± 150 g frambozen
    • ± 150 g braambessen
  • 250 g StepaMix
  • 40 g Pec+ (2 zakjes)
  • 3 g agar-agar
  • 1.5 g K-sorbaat (bewaarmiddel)
  • 30 g aardappelzetmeel
  • 250 ml water

Uitvoering

Kook de StepaMix, water, K-sorbaat en Pec+ onder voortdurend roeren. Voeg dan de kleingesneden rode vruchten toe. Kook het geheel en voeg onder roeren de agar en het aardappelzetmeel toe en kook het geheel nog ± 1 min. Breng de confituur over in confituurpotjes en laat afkoelen. Om een fijne confituur te bekomen kan u na koken alles goed mixen met een staafmixer.


Tropische vruchtenconfituur

Ingrediënten

  • 1 kg vruchtenmengeling zoals bv. diepvriesproduct Colruyt
    • 160 g mandarijnen
    • 150 g ananas
    • 150 g mango
    • 150 g blauwe druiven
    • 130 g papaja
    • 130 g groene meloen
    • 130 g gele meloen
  • 250 ml water
  • 250 g StepaMix
  • 40 g Pec+ (2 zakjes)
  • 1.5 g K-sorbaat (bewaarmiddel)
  • 3 g agar-agar
  • 30 g aardappelzetmeel

Uitvoering

Kook de StepaMix, water, K-sorbaat en Pec+ onder voortdurend roeren. Voeg dan de kleingesneden tropische vruchten toe. Kook het geheel en voeg onder roeren de agar en het aardappelzetmeel toe en kook het geheel nog ± 1 min. Breng de confituur over in confituurpotjes en laat afkoelen. Om een fijne confituur te bekomen kan u na koken alles goed mixen met een staafmixer.


Bosvruchtenconfituur

Ingrediënten

  • 1 kg bosvruchten
  • 250 ml water
  • 250 g StepaMix
  • 40 g Pec+(2 zakjes)
  • 1.5 g K-sorbaat (bewaarmiddel)
  • 3 g agar-agar
  • 30 g aardappelzetmeel

Uitvoering

Kook de StepaMix, water, K-sorbaat en Pec+ onder voortdurend roeren. Voeg dan de kleingesneden bosvruchten toe. Kook het geheel en voeg onder roeren de agar en het aardappelzetmeel toe en kook het geheel nog ± 1 min. Breng de confituur over in confituurpotjes en laat afkoelen. Om een fijne confituur te bekomen kan u na koken alles goed mixen met een staafmixer.


Mangoconfituur

Ingrediënten

  • 1 kg gesneden mangoblokjes
  • 250 ml water
  • 250 g StepaMix
  • 40 g Pec+(2 zakjes)
  • 1.5 g K-sorbaat (bewaarmiddel)
  • 3 g agar-agar
  • 30 g aardappelzetmeel

Uitvoering

Kook de StepaMix, water, K-sorbaat en Pec+ onder voortdurend roeren. Voeg dan de kleingesneden mangovruchten toe. Kook het geheel en voeg onder roeren de agar en het aardappelzetmeel toe en kook het geheel nog ± 1 min. Breng de confituur over in confituurpotjes en laat afkoelen. Om een fijne confituur te bekomen kan u na koken alles goed mixen met een staafmixer.


Vanille-ijs met eieren

Ingrediënten

  • 480 ml vloeibare room
  • 240 ml melk
  • 1 theelepel vanille-extract (ofwel het merg van een vanillestokje)
  • 20 g glycerine
  • 5 eierdooiers
  • 115 g StepaMix

Uitvoering

1) Voeg de room, melk en vanille samen in een pan en verwarm tot het mengsel begint te sudderen.

2) Klop intussen de eierdooiers en StepaMix in een kom totdat er een dikke lichte crème ontstaat. Voeg 20 g glycerine toe.

3) Roer het hete melk/roommengsel langzaam onder de crème.

4) Maak de pan schoon en giet het mengsel er terug in en verwarm op een laag vuur. Blijf roeren met een houten lepel totdat het mengsel is ingedikt en doe de lepeltest. Als de test succesvol is, haal dan de pan van het vuur.

5) Giet het mengsel in een hittebestendig bakje, doe er een deksel op en koel de massa tot ongeveer 25°C.

6) Giet nu alles in de ijsemmer en stel een tijd in van 40 à 50 min. Start de machine.

Varianten:
Mint-chocolade-variatie: neem in plaats van vanille, 1 à 1,5 theelepels pepermunt-extract. Hak met een hakmachine 100 g pure Stevia-chocolade toe (Cavalier). Voeg de chocoladestukjes 5 min voor het einde van de bereiding toe aan het ijsmengsel. U kan in plaats van chocoladestukjes ook 25 g cacaopoeder gebruiken.

Boter-pecannoot-variatie: verhit zacht een beetje boter en voeg hieraan een hoeveelheid gehakte pecannoten toe alsook een theelepel grof-korrelig zout. Laat de noten karamelliseren terwijl u blijft roeren totdat de noten lichtbruin zijn. Haal de pan van het vuur en giet de noten af en laat ze afkoelen. Voeg de gekaramelliseerde noten 5 min voor het einde toe aan de bereiding.


Vanille-ijs zonder eieren

Ingrediënten

  • 240 ml volle melk
  • 360 ml gekoelde vloeibare room
  • 20 g glycerine
  • 1 à 2 theelepels vanille-extract (ofwel het merg van een vanillestokje)
  • 115 g StepaMix.

Uitvoering

1) Meng de melk, de StepaMix en glycerine in een kom met een handmixer gedurende 1 à 2 min totdat de StepaMix is opgelost.

2) Roer de vloeibare room en het vanille-extract eronder.

3) Giet de massa in de ijsemmer en stel een tijd in tussen 50 à 60 min en start de ijsbereiding.

Variant: voeg ook 25 g cacaopoeder toe.

Varianten:
Mint-chocolade-variatie: neem in plaats van vanille, 1 à 1,5 theelepels pepermunt-extract. Hak met een hakmachine 100 g pure Stevia-chocolade toe (Cavalier). Voeg de chocoladestukjes 5 min voor het einde van de bereiding toe aan het ijsmengsel. U kan in plaats van chocoladestukjes ook 25 g cacaopoeder gebruiken.

Boter-pecannoot-variatie: verhit zacht een beetje boter en voeg hieraan een hoeveelheid gehakte pecannoten toe alsook een theelepel grof-korrelig zout. Laat de noten karamelliseren terwijl u blijft roeren totdat de noten lichtbruin zijn. Haal de pan van het vuur en giet de noten af en laat ze afkoelen. Voeg de gekaramelliseerde noten 5 min voor het einde toe aan de bereiding.


Chocolade-ijs met eieren

Ingrediënten

  • 480 ml vloeibare room
  • 120 ml melk
  • 180 g pure Stevia-chocolade (Cavalier) in stukjes
  • 5 eierdooiers
  • 75 g StepaMix
  • 20 g glycerine

Uitvoering

1) Voeg de room, melk en chocolade samen in een pan en verwarm en roer tot het mengsel begint te sudderen.

2) Klop intussen de eierdooiers en StepaMix in een kom totdat er een dikke lichte crème ontstaat. Voeg hier ook de glycerine aan toe.

3) Roer het hete chocolademengsel langzaam onder de crème.

4) Maak de pan schoon en giet het mengsel er terug in en verwarm op een laag vuur. Blijf roeren met een houten lepel totdat het mengsel is ingedikt en doe de lepeltest. Als de test succesvol is, haal dan de pan van het vuur.

5) Giet het mengsel in een hittebestendig bakje, doe er een deksel op en koel de massa tot ongeveer 25°C.

6) Giet nu alles in de ijsemmer en stel een tijd in van 40 à 50 min. Start de machine.

Tip: als extra kan u nog 5 min voor het einde 60 g fijn gehakte chocoladestukjes toevoegen.

Variatie op nr. 3 en 4: amandelen
Voeg een halve theelepel amandelextract toe samen met het vanille-extract. Voeg de laatste 5 à 10 min 60 à 75 g gehakte en geroosterde amandelen toe aan het ijsmengsel.


Chocolade-ijs zonder eieren

Ingrediënten

  • 240 ml volle melk
  • 240 ml gekoelde vloeibare room
  • 240 g pure Stevia-chocolade in stukjes (Cavalier)
  • 115 g StepaMix
  • 20 g glycerine
  • 1 theelepel vanille-extract

Uitvoering

1) Meng de melk, de chocolade en de StepaMix in een kom met een handmixer gedurende 1 à 2 min totdat de StepaMix is opgelost. Voeg ook de glycerine toe.

2) Verwarm de melk tot ze zachtjes begint te sudderen en mix dan het geheel tot alles goed gemengd en schuimig is.

3) Roer de vloeibare room en het vanille-extract eronder.

3) Giet de massa in de ijsemmer en stel een tijd in tussen 30à 40 min en start de ijsbereiding.

Variatie op nr. 3 en 4: amandelen
Voeg een halve theelepel amandelextract toe samen met het vanille-extract. Voeg de laatste 5 à 10 min 60 à 75 g gehakte en geroosterde amandelen toe aan het ijsmengsel.


Aardbeienijs

Ingrediënten

  • 250 g verse rijpe aardbeien, gewassen en in plakjes gesneden
  • 1,5 eetlepel vers geperst citroensap
  • 240 ml volle melk
  • 240 ml gekoelde vloeibare room
  • 2x 60 g StepaMix
  • 20 g glycerine
  • 1 theelepel vanille-extract

Uitvoering

1) Voeg de gesneden aardbeien, het citroensap en 60 g StepaMix in een kommetje en roer goed. Laat de aardbeien 2 uur marineren.

2) Voeg aan een mengkom de melk, 60 g StepaMix en 20 g glycerine toe en meng 1 à 2 min met een mixer tot alle StepaMix is opgelost.

3) Roer de room, de aardbeimarinade en het vanille-extract erdoor.

4) Giet het mengsel in de ijsemmer en stel een tijd in van 30 à 40 min. Start de machine

5) Giet het mengsel in een hittebestendig bakje, doe er een deksel op en koel de massa tot ongeveer 25°C.

6) Voeg de gemarineerde stukjes aardbei toe in de laatste 5 min van de bereiding.


Aardbei- en rabarberijs

Ingrediënten

  • 250 g verse rijpe aardbeien
  • 200 g rabarber geschild en in stukjes van 2 cm gesneden
  • 55 g StepaMix
  • 30 g glycerine
  • 120 ml melk
  • 360 ml gekoelde vloeibare room
  • 4 eierdooiers
  • 75 g StepaMix

Uitvoering

1) Verwarm de room, melk en glycerine tezamen tot het mengsel begint te sudderen.

2) Klop intussen de eierdooiers en 75 g StepaMix tot schuim, totdat een dikke lichte crème ontstaat.

3) Meng het room/melk mengsel langzaam onder de crème.

4) Maak de pan schoon en giet het mengsel terug in de pan en verwarm op een laag vuur. Roer met een houten lepel tot het mengsel is ingedikt en doe de lepeltest. Als de test OK is, neem de pan van het vuur.

5) Giet het mengsel in een hittebestendig bakje, doe er een deksel op en koel de massa tot ongeveer 25°C.

6) Pureer de aardbeien tot ze zacht zijn en zeef ze om de pitjes te verwijderen. Doe de aardbeienpuree, de rabarberstukjes en 55 g StepaMix in een pannetje en verhit tot de StepaMix is opgelost. Blijf constant roeren. Zet het vuur hoger en laat het fruitmengsel zachtjes sudderen, roer af en toe en laat het mengsel inkoken tot ongeveer 120 ml. Roer niet te hard zodat de rabarber niet stuk gaat. Laat afkoelen

7) Als beide mengsels zijn afgekoeld, kan u ze voorzichtig door elkaar roeren.

8) Giet de massa in de ijsemmer, stel een tijd van 40 à 50 min in en start de ijsbereiding.


Pistache-ijs

Ingrediënten

  • 115 g StepaMix
  • 30 g glycerine
  • 480 ml melk
  • 120 ml vloeibare room
  • 5 eierdooiers
  • 1/2 eetlepel vanille-extract
  • 100 g gepelde, geroosterde en gehakte pistachenoten

Uitvoering

1. Verwarm de room, melk, glycerine en vanille-extract tot het mengsel begint te sudderen.

2. Klop de eierdooiers en StepaMix in een kom schuimig totdat een dikke lichte crème ontstaat.

3. Roer het hele melk/roommengsel langzaam onder de crème.

4. Giet het mengsel in een propere pan en verwarm op een laag vuur onder omroeren met een houten lepel totdat het mengsel is ingedikt. Doe de lepeltest. Indien succesvol, haal dan de pan van de kookplaat.

5. Giet het mengsel in een hittebestendig bakje, doe er een deksel op en koel de massa tot ongeveer 25°C.

6. Giet de massa in de ijsemmer en start de bereiding gedurende een 40 à 50 min.

7. Voeg de pistachenootjes toe 5 min voor het einde en wacht tot het einde van de ijsbereiding.


Chocolade-Hazelnootijs

Ingrediënten

  • 115 g StepaMix
  • 30 g glycerine
  • 480 ml melk
  • 120 ml Stevia Chocopasta (Cavalier)
  • 5 eierdooiers
  • 1/2 eetlepel vanille-extract
  • 100 g gepelde, geroosterde en gehakte hazelnoten

Uitvoering

1. Verwarm de Chocopasta, melk, glycerine en vanille-extract tot het mengsel begint te sudderen.

2. Klop de eierdooiers en StepaMix in een kom schuimig totdat een dikke lichte crème ontstaat.

3. Roer het hele melk/Chocomengsel langzaam onder de crème.

4. Giet het mengsel in een propere pan en verwarm op een laag vuur onder omroeren met een houten lepel totdat het mengsel is ingedikt. Doe de lepeltest. Indien succesvol, haal dan de pan van de kookplaat.

5. Giet het mengsel in een hittebestendig bakje, doe er een deksel op en koel de massa tot ongeveer 25°C.

6. Giet de massa in de ijsemmer en start de bereiding gedurende een 40 à 50 min.

7. Voeg de hazelnootjes toe 5 min voor het einde en wacht tot het einde van de ijsbereiding.


Mint-chocoladeijs

Ingrediënten

  • 75 g StepaMix
  • 360 ml melk
  • 30 g glycerine
  • 120 ml vloeibare room
  • 120 g pure Steviachocolade (Cavalier)
  • 5 eierdooiers
  • 2 à 3 druppels pepermuntextract
  • 60 g pure Stevia-chocolade (Cavalier) in kleine stukjes

Uitvoering

1. Verwarm de Chocolade, melk, glycerine en pepermunt-extract tot het mengsel begint te sudderen.

2. Klop de eierdooiers en StepaMix in een kom schuimig totdat een dikke lichte crème ontstaat.

3. Roer het hele melk/Chocolademengsel langzaam onder de crème.

4. Giet het mengsel in een propere pan en verwarm op een laag vuur onder omroeren met een houten lepel totdat het mengsel is ingedikt. Doe de lepeltest. Indien succesvol, haal dan de pan van de kookplaat.

5. Giet het mengsel in een hittebestendig bakje, doe er een deksel op en koel de massa tot ongeveer 25°C.

6. Giet de massa in de ijsemmer en start de bereiding gedurende een 40 à 50 min.

7. Voeg de 60 g gehakte chocolade toe 5 min voor het einde en wacht tot het einde van de ijsbereiding.


Passievruchtijs

Ingrediënten

  • 115 g StepaMix
  • 30 g glycerine
  • 480 ml melk
  • 120 ml vloeibare room
  • 5 eierdooiers
  • 1/2 eetlepel vanille-extract
  • 2 à 3 passievruchten

Uitvoering

1. Verwarm de room, melk, glycerine en vanille-extract tot het mengsel begint te sudderen.

2. Klop de eierdooiers en StepaMix in een kom schuimig totdat een dikke lichte crème ontstaat.

3. Roer het hele melk/roommengsel langzaam onder de crème.

4. Giet het mengsel in een propere pan en verwarm op een laag vuur onder omroeren met een houten lepel totdat het mengsel is ingedikt. Doe de lepeltest. Indien succesvol, haal dan de pan van de kookplaat.

5. Giet het mengsel in een hittebestendig bakje, doe er een deksel op en koel de massa tot ongeveer 25°C.

6. Giet de massa in de ijsemmer en start de bereiding gedurende een 40 à 50 min.

7. Voeg het vruchtvlees van de passievruchten toe en start de ijsbereiding.