Over Stevia

Stevia rebaudiana Bertoni is een wonderbaarlijk zoet kruid, bekomen door een natuurlijke selectie van de zoetste Stevia-moederplanten. De zoetstof erin is 300 keer zoeter dan suiker. De verse blaadjes hebben een zoethoutachtige aangename smaak. Prof. Dr. Jan M.C. Geuns (Katholieke Universiteit Leuven) stond in voor het wetenschappelijk onderzoek en de optimalisatie van deze plant.

Het grote belang van Stevia en zijn zoetstoffen is de mogelijkheid om ze als vervangstof voor suiker (sucrose) te gebruiken. De blaadjes bevatten immers zoetstoffen die steviolglycosiden genoemd worden, en die tot 300 x zoeter smaken dan suiker, maar die niet worden opgenomen en gemetaboliseerd en die dus geen calorieën afgeven. Bovendien moet men maar zeer kleine hoeveelheden toevoegen. De twee belangrijkste zoetstoffen uit Stevia zijn stevioside en rebaudioside A. We zullen deze voortaan steviolglycosiden of E960 noemen, het officiële nummer dat ze als voedseladditief kregen toebedeeld.

De belangrijkste voordelen van Stevia en steviolglycosiden even op een rijtje:

  • Het betreft hier geen synthetisch, maar volledig natuurlijk product.
  • Steviolglycosiden bevatten absoluut geen calorieën en zijn tot 300 x zoeter dan suiker.
  • De blaadjes kunnen in hun natuurlijke toestand worden gebruikt, maar zijn nog niet toegelaten in Europa.
  • Door de enorme zoetkracht moet men slechts kleine hoeveelheden gebruiken.
  • De plant en zijn zoetstoffen zijn niet-toxisch.
  • Zowel de blaadjes als het zuivere zoetstof-extract kunnen worden gekookt.
  • Geen bittere nasmaak in tegenstelling tot andere niet-calorische zoetstoffen, tenminste als men een goede kwaliteit gebruikt.
  • Hittestabiel in droge toestand tot 140 °C. Dus ook geschikt om te bakken, vermits de temperatuur in gebak, door de verdamping van water, niet boven de 100 °C komt.
  • Niet fermenteerbaar.
  • Smaak versterkend.
  • Klinisch getest en veelvuldig gebruikt door mensen zonder nadelig effect.
  • Ideale en niet-verslavende zoetstof voor kinderen.

In het STEPA gamma van producten kan u het volgende vinden:

  • StepaSweet (tafelsuiker met steviolglycosiden en maltodextrine, 30 x zoeter dan gewone suiker);
  • StepaZero (tafelsuiker met steviolglycosiden en erythritol; 10 x zoeter dan gewone suiker);
  • StepaTabs (kleine pastilles voor de koffie of thee);
  • StepaExtract (steviolglycosiden in een glycerine-oplossing voor het zoeten van koffie, thee of andere gerechten);
  • StepaSoft (pastilles met zoetstof genoeg om zelf 1 liter limonade te maken)
  • Naast deze tafelzoetstoffen werkt Stepaja aan een reeks lekkere bieren: StepaAle (blond bier) en StepaDouble (donker bier).
  • Er zijn ook 2 bio-bieren op de markt: Nog Eéntje (blond) en Nog Eéntje (donker).
  • Verder vindt u bij ons lekkere limonades zonder suiker en gemaakt met het beste water uit België met een verwaarloosbaar natriumzout-gehalte. StepaChito is een lekkere drank zonder suiker. Door toevoegen van een glas rum maakt u zelf uw mojito, zonder suiker evenwel! De smaken van StepaLemon en StepaOrange zijn haast niet te onderscheiden van hun tegenhangers met suiker.
  • E960 is zo genoemd omdat vele consumenten schrik hebben van E-nummers. Nochtans staat E960 voor een voedseladditief, nl. steviolglycosiden.