Over Stevia en steviolglycosiden

Stevia rebaudiana Bertoni is een wonderbaarlijk zoet kruid, bekomen door een natuurlijke selectie van de zoetste Stevia-moederplanten. De zoetstof erin is 300 keer zoeter dan suiker. De verse blaadjes hebben een zoethoutachtige aangename smaak. Prof. Dr. Jan M.C. Geuns (Katholieke Universiteit Leuven) stond in voor het wetenschappelijk onderzoek en de optimalisatie van deze plant.

Het grote belang van de zoetstoffen uit Stevia (steviolglycosiden) is de mogelijkheid om ze als vervangstof voor suiker (sucrose) te gebruiken. De blaadjes bevatten immers zoetstoffen die steviolglycosiden genoemd worden, en die tot 300 x zoeter smaken dan suiker, maar die niet worden opgenomen en gemetaboliseerd en die dus geen calorieën afgeven. Bovendien moet men maar zeer kleine hoeveelheden toevoegen. De twee belangrijkste zoetstoffen uit Stevia zijn stevioside en rebaudioside A. We zullen deze voortaan steviolglycosiden of E960 noemen, het officiële nummer dat ze als voedseladditief kregen toebedeeld.

De belangrijkste voordelen van steviolglycosiden even op een rijtje:

  • Steviolglycosiden zijn niet synthetisch, maar komen natuurlijk voor in de Steviaplant.
  • Steviolglycosiden bevatten absoluut geen calorieën en zijn tot 300 x zoeter dan suiker.
  • Door de enorme zoetkracht moet men slechts kleine hoeveelheden steviolglycosiden gebruiken.
  • De zoetstoffen zijn niet-toxisch.
  • De opgezuiverde zoetstoffen kunnen worden gekookt en breken hierbij niet af.
  • Geen bittere nasmaak in tegenstelling tot andere niet-calorische zoetstoffen, tenminste als men een goede kwaliteit gebruikt.
  • Steviolglycosiden zijn hittestabiel in droge toestand tot 140 °C. Dus ook geschikt om te bakken (toevoeging in vullingen), vermits de temperatuur in gebak, door de verdamping van water, niet boven de 100 °C komt.
  • Niet fermenteerbaar.
  • Smaak versterkend.
  • Klinisch getest en veelvuldig gebruikt door mensen zonder nadelig effect.

In het STEPA gamma van producten kan u het volgende vinden:

  • StepaSweet (tafelsuiker met steviolglycosiden en maltodextrine, 30 x zoeter dan gewone suiker); bestelnummer 2002.
  • StepaZero (tafelsuiker met steviolglycosiden en erythritol; 10 x zoeter dan gewone suiker); bestelnummer 2003
  • StepaTabs (kleine pastilles voor de koffie of thee); bestelnummer 2004
  • StepaExtract (steviolglycosiden in een glycerine-water-oplossing voor het zoeten van koffie, thee of andere gerechten); bestelnummer 2001
  • StepaSoft (pastilles met zoetstof genoeg om zelf 1 liter limonade te maken) Bestelnummer 2008
  • Naast deze tafelzoetstoffen werkt Stepaja aan een reeks lekkere bieren: StepaAle (blond bier) en StepaDouble (donker bier).
  • Er zijn ook 2 bio-bieren op de markt: Nog Eéntje (blond) en Nog Eéntje (donker).
  • Verder vindt u bij ons lekkere limonades zonder suiker en gemaakt bronwater uit België. StepaChito (nr. 4004) is een lekkere drank zonder suiker. Door toevoegen van een glas rum maakt u zelf uw mojito, zonder suiker evenwel! De smaken van StepaLemon (nr. 4002) en StepaOrange (nr. 4001) zijn haast niet te onderscheiden van hun tegenhangers met suiker.
  • E960 (nr. 4003) is zo genoemd omdat vele consumenten schrik hebben van E-nummers. Nochtans staat E960 voor een voedseladditief, nl. steviolglycosiden.